Hyppää sisältöön

ICOM:in museomääritelmä rakentaa sillan kulttuurikasvatussuunnitelmiin – esimerkkejä Vantaan taidemuseo Artsista

Miksi museoiden tulisi näkyä kulttuurikasvatussuunnitelmissa? Mitä erityistä juuri museoissa on?

Perusteluja on monia, mutta Kansainvälisen museoneuvoston ICOM:in (International Council of Museums) 2022 päivitetty museomääritelmä vastaa näihin kysymyksiin kertomalla sen, mikä museo instituutiona oikeastaan on. ICOM:in määritelmä on melko pitkä, joten tässä tekstissä paloittelen sen osiin ja kirjoitan siitä, miten eri osat näkyvät Vantaalla taidemuseo Artsissa ja miten ne limittyvät Vantaan kulttuurikasvatussuunnitelmaan.

Museo on yleishyödyllinen, pysyvä ja yhteiskuntaa palveleva instituutio. Se tutkii, kerää, säilyttää, tulkitsee ja asettaa näytteille aineellista ja aineetonta perintöä.

Vantaan taidemuseo Artsi on Vantaan Myyrmäessä toimiva nykytaiteenmuseo, joka esittelee erilaisia vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä. Yhteistyössä Vantaan kulttuuripalveluiden kanssa olemme tuottamassa ohjelmaa myös kouluille ja päiväkodeille. Artsi on osa Vantaan kaupungin museopalveluita, joihin taidemuseon lisäksi kuuluu Vantaan kaupunginmuseo.

Vantaalla taidemuseo pitää myös huolta kaupungin isosta taidekokoelmasta. Tähän kuuluu esimerkiksi julkisen taiteen kokoelma, joka on esillä kaduilla, toreilla ja puistoissa. Julkiseen taiteeseen voi jokainen tutustua itse, minkä lisäksi Artsi opastaa suosittuja katutaide- ja julkisen taiteen kävelykierroksia.

Museot ovat yleisölle avoimia, saavutettavia ja inklusiivisia. Museot edistävät monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

Vantaalla peruskoulun kulttuurikasvatussuunnitelma on osa paikallista opetussuunnitelmaa. Sen tavoitteena on tarjota tasa-arvoisesti erilaisia taide- ja kulttuurisisältöjä lapsille ja nuorille osana perusopetusta. Tasa-arvo ja saavutettavuus ovat Vantaalla tärkeitä arvoja, joihin kaupunki panostaa tarjoamalla esimerkiksi vapaan sisäänpääsyn museoihin – ihan kaikille. Lisäksi museoiden opastukset ja työpajat ovat ilmaisia vantaalaisille kouluille ja päiväkodeille.

Vantaa on monikulttuurinen kaupunki, jossa puhutaan yli 120 eri kieltä. Monikielisyys näkyy museon yleisötyössä monin eri tavoin. Kaikki näyttelytekstit ovat suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Selkeäkielisyydellä on vahva painotus, minkä lisäksi tuotamme palveluja myös selkosuomeksi. Selkosuomeksi opastamisen osuus näyttelyopastuksista kasvaa joka vuosi.

Kestävä kehitys on taidemuseon näkökulmasta vähintään kahtalaista: yhteiskunnallista ja ekologista. Se on pitkäjänteistä sitoutumista toiminnan kehittämiseen tavalla, joka tuottaa kestävää kulttuurista hyvinvointia. Vuoden 2024 aikana Vantaan museopalvelut siirtyvät Ekokompassi -ympäristöjärjestelmään. Käydessämme läpi järjestelmän vaatimuksia totesimme, että museopalvelut täyttävät ne helposti – ja ylikin. Uutena haasteena onkin viestiä muille, mitä valintoja teemme ekologisen kestävyyden eteen, ja miten käytämme tätä tietoa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Ekologisuus on Artsissa vahva arvo, joka näkyy ulospäin esimerkiksi työpajojen materiaaleissa.

Museot toimivat ja viestivät eettisesti ja ammattimaisesti, yhdessä yhteisöjensä kanssa.

Taidemuseona Artsi toimii osana yhteisöä, johon kuuluvat museossa vierailevat ryhmät, mutta myös taiteilijat. Näyttelyissä esillä oleva taide heijastaa maailmaa, jossa elämme. Näyttelyiden kautta on mahdollista tarjota kokemuksia osallisuudesta ja representaatiosta. Kenen ääni kuuluu, ketä kuunnellaan? Kuka on näkyvä osa yhteisöä?

Näyttelyissä vierailevien oppilaiden taustat voivat vaihdella ja esimerkiksi Ukrainan sota toi Vantaalle lapsia, joilla on omia muistoja sodasta. Siksi kerromme opettajille etukäteen, mikäli näyttelyssä on teoksia, jotka käsittelevät herkkiä aiheita. Taiteilijat saattavat esimerkiksi purkaa omia kokemuksiaan sodasta tai kertoa pakolaisuuden tai kodin menettämisen traumoista. Näistä asioista on tärkeää keskustella, mutta vasta kun ne kokenut ihminen on valmis siihen. Opettajat tuntevat oman ryhmänsä parhaiten, joten siksi arvostamme keskusteluyhteyttä heidän kanssaan.

Museot tarjoavat monipuolisia oppimisen, ilon, pohdinnan ja tiedon jakamisen kokemuksia.

Nykytaide on alusta keskustella asioista ja aiheista, jotka rakentavat tulevaisuuden maailmaa. Siksi juuri nyt nykytaiteessa käsitellään muun muassa ilmastonmuutosta, ekokritiikkiä ja intersektionaalisuutta. Näitä teemoja tullaan näkemään myös Artsin tulevissa näyttelyissä.

Nykytaidemuseo toimii sisältöjensä puolesta keskustelun herättäjänä. Tämän huomaa museon asiakaspalautteissa: jokin teema kiinnostaa yleisöä, toinen ärsyttää. Kulttuurikasvatuksen kannalta kaikki näyttelyt kuitenkin ovat mahdollisuus lähestyä opetusta erilaisista näkökulmista.

Näyttelyiden sisällöt ovat osa isoa yhteiskunnallista tarinaa. Artsin tehtävä on kutsua yleisö mukaan ja madaltaa taidemuseon kynnys niin, että kaikilla on mahdollisuus löytää itsensä tuosta tarinasta. Kysymys on oppimisesta, puolin ja toisin, sillä myös Artsi oppii yleisöltään koko ajan.

Kirjoittaja

Eeva Hytönen, yleisötyön amanuenssi

Vantaan taidemuseo Artsi

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.