Hyppää sisältöön

Vantaan perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelma

Vantaan esi- ja perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelma (s)

Vandas plan för kulturfostran inom förskola och grundläggande utbildning (r)

Toimijat: Vantaan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut ja suomenkielinen perusopetus

Sisältö: Vantaan kulttuurikasvatussuunnitelma on syksystä 2016 alkaen osa paikallista opetussuunnitelmaa (Luku 5.5.):

Kulttuuri- ja kirjastopalveluiden taidelaitosten; Vantaan kirjastojen, Vantaan kaupunginmuseon ja taidemuseo Artsin, Lastenkulttuurikeskus Pessin, Toteemin ja Pyykkituvan, Kulttuuritalo Martinuksen sekä Vantaan kuvataidekoulun ja musiikkiopiston kouluille suunnatuissa kulttuuritarjonnoissa etsitään keinoja lasten ja nuorten identiteettien, kulttuurisen osaamisen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Kulttuuripalveluiden taide-pedagogiikalla vahvistetaan oppilaiden toimijuutta ja osallisuutta niin paikallisesti kuin globaalisti.

Oppilaalle tarjotaan yhdenvertainen mahdollisuus vähintään kolmeen eri taiteenlajeja soveltavaan kulttuurilliseen kokemukseen perusopetuksen aikana seuraavasti:

  1. Esittäviin taiteisiin ja kulttuuriin perehtyminen 1–3 luokkien aikana
  2. Visuaaliseen taiteeseen ja kulttuuriin perehtyminen 4–6 luokkien aikana
  3. Mediaan ja digitaaliseen kulttuuriin perehtyminen 7–9 luokkien aikana

Vantaan perusopetuksen ja kulttuuri- ja kirjastopalveluiden laatimana suunnitelmaa organisoidaan, seurataan ja kehitetään.

Kulttuuri- ja kirjastopalveluiden palveluiden toimittamat Koulun kulttuurisyksy ja -kevät -e-julkaisut sisältävät kulttuurikasvatussuunnitelman sekä tiedot suunnitelman mukaisesta kulttuuritarjonnasta kouluille ja myös oppilaitoksille. Lisäksi suunnitelman toteutumista kouluissa seurataan lukuvuosikyselyin. Kulttuuriyhdysopettajat toimivat kulttuurin ja koulun välillä aktiivisina tiedottajina ja heille järjestetään lukuvuoden aikana kaksi koulutustilaisuutta.

Kohderyhmä: esi- ja perusopetus (1.-9.-lk.)

Historia: Vantaan kaupunki laati ja otti käyttöön esi- ja perusopetuksen luovuus- ja kulttuurikasvatussuunnitelman opetussuunnitelman liitteeksi 2006. Suunnitelma päivitettiin 2010 luokka-asteittain ja taiteenosa-alueittain eteneväksi kulttuurikasvatussuunnitelmaksi, joka on osa opetussuunnitelmaa Vantaalla. Syksystä 2016 kulttuurikasvatussuunnitelma on osa paikallista opetussuunnitelmaa.

Kunta: Vantaa

Asukasluku: 237 231

Tutustu suunnitelmaan

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.